14 Şubat 2012 Salı

Para benim elimin kiri.


Günlerden bir gün Serap, Edirne'deki şu meşhur Aydın Ciğerci'den ucu azcık eksik olan bir 20 lira alır para üstü olarak. Öncelikle bunu farketmez, eve döndüğünde farkeder, ancak artık vakit oldukça geç olmuştur. Zaten bu parayı mutlaka birine veririm diye düşünür kendince.

Denemeler başlar.

İlk gün evlerinin oradaki markete gider kontör almak için. Abla parayı alır, fakat fazlaca açıkgöz olduğundan almasıyla geri uzatması bir olur. "Kızım bu para eksik ama" der, Serap "aa olmaz mı yani" gibi şeyler söyleyerek marketten ayrılır.

Denemeler istikrarla devam eder.

Ertesi gün, Serap insanı akşam film izlemeden önce marketten cips, çekirdek gibi şeyler almak üzere evden çıkar. Kafasına koymuştur, o parayı bugün verecektir o markete. İçeri girer, nevaleyi alır, kasaya yönelir, kasiyer kız tam da telefonla konuşmaktadır, Serap'ın gözlerinde çocuksu bir mutluluk görünür o anda. Kız telefonda olduğu için, paraya bakmadan alıp kasaya koyacağını düşünür içten içe. Kız parayı alır, kasaya koyarken dan dan! Farkeder ve "canım bu para eksik ama" der. Serap o an yaşayan tüm umutlarını kaybetmiştir. Alacaklarını alır, yine marketten ayrılır.

Denemeler yine devam edecektir.

Ertesi gün, Serap okula gitmek üzere evden çıkar. Kantinci abla acaba parayı alır mı diye de düşünür. Ders bittiğinde arkadaşlarıyla kantine gider. Serap heyecanlanmaya başlamıştır bile. Otururlar ama parayı kullanamaz, çünkü centilmen bir arkadaş tüm çayları alıp masaya gelmiştir. Muhabbet başlar.
Laf arasında Serap bu para mevzusundan bahis açar. Centilmen arkadaş "otobüsler falan alır onu ya, parayı incelemek için vakitleri olmuyor onların o anda" der. Serap'ın zihninde ışıklar yanar, umutları yeniden yeşermiştir.

Serap'ın bir kez daha deneme hakkı vardır artık.

Okul çıkışında ev arkadaşlarıyla çarşıya gider Serap. Yemek yerler ve dönerken otobüs şoförüne 20 lirayı katlanmış bir biçimde uzatır. Adam bakmadan parayı alır ve üstünü verir. Serap içinden zafer nidaları atar. Sevinç çığlıkları yankı bulur içinde. Otobüsün içinde ilerler ve oturur bir yere. Arkadaşlarıyla çakalca gülümseşmeyi de ihmal etmez. Mutludur artık.
Gel gelelim bu sefer de bir korku kaplamıştır içini. Ya şoför birine para üstü verirse ve verdiği kişi de "bu para eksik ama" derse, ardından da şoför "kapalı bayan" diye çağırırsa onu diye korku dolu anlar geçirir Serap. Artık fazlaca gerilmiştir. Bir an önce eve gitsek de kurtulsam diye düşünmektedir. Bir iki durak önce inmeyi bile düşünmüştür, yürüyüş olsundu maksat. Görüldüğü üzere savunma mekanizmaları harıl harıl çalışmaktadır o sırada.
Gergin bir bekleyişten sonra inmek vakti gelmiştir. Yeniden mutlu olmaya yakın hisseder Serap kendini. Belki de özgürdür artık. Ama tam inerken arkasından birinin kulağından tutup "gel sen bakiim buraya" diyebileceğini de düşünmeye başlar.
Her neyse, inmiştir Serap arkadaşlarıyla otobüsten. Kurtulmuştur koca yükünden. Mutludur artık.
Arkadaşı da biraz önce camdan bakarken tatsız bir şaka yapmıştır Serap'a. "Serap muavin gelmiş, kapıda bekliyor." diyerek. Gülmüşlerdir, eğlenmişlerdir.
Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine.
Sevgililer gününüz kutlu olsun falan filan gibi şeyler.

18 yorum:

AslıASLI dedi ki...

:)) nasıl güldüm, üzgünüm ama, bende yaşadım bu olayı :) 10tl vardı bende de mutlaka okutucam birine dedim aman Serap ne terler döktüm anlatamam :) seni çok iyi anlıyorum, ne zor işmiş ya :)

Adsız dedi ki...

:))) gülümsedim.

Selim Çangır dedi ki...

Sona doğru otobüsdeki kısmı çok heyecanlıydı. Ben burada okurken gerildim şoför seslenecek diye :)

Adsız dedi ki...

artık nasıl bir kirse, zor çıkmış :) gerim gerim gerilmişsin para yüzünden, burdan güzel bi kısa metraj film bile çıkar :)

Serapus dedi ki...

Aslı;

Yazarken ben de çok eğlendim biliyo musun. :D

Adsız;
Gülümsemene ve gülümsetmeme sevindim. :)

Selim;
Hala gülüyorum. :D Heyecanlıydı hakikaten. :)

men de;
Valla baya da uzun yazdım ilk kez, yaşanmışlık böyle etki ediyor demek ki. :D

Sergerdan dedi ki...

Çok gerildim be okurken. Korku filmlerine iyi senaryo yazarsın sen ha!
Hatta direk gerilim romanı yazmayı dene.

Serapus dedi ki...

Sergerdan;

İşte bendeki gerilimi tahmin bile edemezsin. :D Bence dikkat etmelisin, para dönüp dolaşıp her an sana gelebilir. :D

just not found. dedi ki...

bu benim de defalarca başıma gelmiştir ve hatta bana yırtık parayı veren bir canlı el değil seviyesiz utanmaz bankamatik olmuştur ama ne çare =)
o gerilimi çok iyi anlayabiliyorum bir karın ağrısı da tutmuyor değil =p
neyse ki ucuz atlatmışsın.
bi daha da bulmasın inşallah seni =))

Serapus dedi ki...

kuccukkurba;

Amin amin inşallah. :) Hesap kitap yapıyor insan tonla. :D Yine herkesten bir şekilde çıkıcak sonuçta. :)

Adsız dedi ki...

epic fail. o parayı geri götürmeli yahut bankada değiştirmeliydin.

Serapus dedi ki...

Adsız;

Evet öyle olmalıydı, biliyordum. İşte çekingen ruh diyelim.
Hem herkes de bilinçli vatandaş olacak diye bir şey yok. :D
Umudum bilinçli bir vatandaşın parayı bankaya götürmesi yönünde. Ben yapamadım, eller yapsın.

deeptone dedi ki...

çok gelir başıma benim de. genelde 5-10-20 tl'lerde oluyor. 50-100 filan alırken bakıyorum. ama diğerleri eksik gelince hiç uğraşmayıp yolda bi yere bırakıyorum başkası alsın uğraşsın diye.
:)

Adsız dedi ki...

fdlkasşiafdslaflşdsiafsdlşfsladflşaskfasdlfasdfaşlsdfadslkfkasdlşfsaişlkpoqeqğweqwğeqwğoqır öfmcmasçöamsdlkqwlekasldkqğweqokalsdk a şeklinde sitem ettim.

Serapus dedi ki...

deeptone;
Benim pek başıma gelmez, geleceği tuttu işte. Güzel de bi anı oldu ama. :) En güzelini yapıyomuşsun sen. :)

Adsız;
Sitemini sevdim.

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM CANIM
HOŞ SOHBETTİ
:))
BANA DA BEKLERİM.

Serapus dedi ki...

bir kase lezzet;

Hoşgeldiniz. :)

Erdost Yüksel dedi ki...

Yüzüm güldü ve merhaba...

Serapus dedi ki...

Erdost Yüksel;

Hoşgeldin. :)